Pāriet uz galveno saturu
Bioloģiskā saimniecība ''Ozolzīles''
  • Sākums
  • Veikals
  • Kur iegādāties?
  • Ekskursijas
  • Kontakti
  • Par mums

Liofilizēts jeb saldējot žāvēts

15. jūnijs, 2025 pl. 18:57, Nav komentāru
Mūsu - bioloģiskās saimniecības "Ozolzīles" - produktos lielu uzsvaru liekam uz liofilizācijas procesu. Šoreiz pastāstīsim, kas tas ir un kāpēc Tev būtu par to jāinteresējas.

Liofilizācija ir zinātniskais termins, kas apzīmē procesu, kad augļi, dārzeņi, ogas, tējas vai citas produktu kategorijas tiek žāvētas tos vakuuma apstākļos ātri sasaldējot zemā temperatūrā. Šis process nevar notikt bez īpašām iekārtām, kuras pirmoreiz iegādājāmies 2022.gadā ar LAD projekta atbalstu. Liofilizēšanas iekārtas nodrošina žāvēšanas procesu zemā temperatūrā, kur vakuuma apstākļos no produktiem šķidrums tiek izvadīts sublimācijas veidā, ja atceramies ķīmijas stundas, tad zinam, ka sublimācija ir ledus tieša pārvēršanās gāzveida stāvoklī apejot tā ūdens fāzi jeb kušanu. Šī procesa rezultātā tiek saglabātas vairāk produkta vērtīgās īpašības un uzturvielas, salīdzinājumā ar produktiem, kas iegūti ar citām kaltēšanas metodēm, piemēram, konvencionālo un mikroviļņu kaltēšanu. Saldējot žāvētiem jeb liofilizētiem produktiem ir raksturīgs augstāks bioloģiski aktīvo uzturvielu saturs (no 95-98% salīdzinājumā ar svaigiem produktiem), krāsas un porainība saglabāšana, minimālāka formas izmaiņa un zemāka ūdens aktivitāte.

Liofilizācijas priekšrocības:

  • Saglabā uzturvielas – liofilizētie produkti saglabā gandrīz visas vitamīnus, minerālvielas un antioksidantus, jo tie netiek pakļauti augstai temperatūrai.
  • Dabiska garša un krāsa – atšķirībā no parastās žāvēšanas, šī metode ļauj saglabāt augļu, ogu un dārzeņu dabisko garšu, smaržu un krāsu.
  • Bez konservantiem – ilgstoša uzglabāšana bez nepieciešamības pievienot konservantus vai mākslīgas piedevas.
  • Ļoti ilgs uzglabāšanas laiks – liofilizēti produkti var saglabāties vairākus gadus, ja tie tiek pareizi uzglabāti hermētiskos iepakojumos.
  • Viegls svars – no produktiem tiek izvadīts gandrīz viss ūdens, padarot tos vieglus un ērtus pārvadāšanai, kas ir lieliski pārgājieniem un ceļošanai.
  • Ātri atjauno sākotnējo stāvokli – pievienojot ūdeni, liofilizēti augļi, dārzeņi un pat ēdieni var atgūt gandrīz sākotnējo tekstūru un garšu.
  • Daudzpusīgs pielietojums – tos var lietot gan kā uzkodas, gan pievienot putrām, smūtijiem, cepumiem, desertiem vai pat gatavot zupas un ēdienus.

Ko mēs piedāvājam?

Mūsu saimniecībā kā arī interneta veikalā ir iespējams iegādāties dažādus liofilizētus augļus, ogas un dārzeņus gan pie mums - Latvijā audzētus un iegūtus, gan tādus, kas ceļojuši no eksotiskākiem galamērķiem, piemēram, liofilizētus ananasus. 

Garšu daudzveidībai piedāvājam iegādāties liofilizētu ogu, augļu un dārzeņu mikšļus, lai ļautu izbaudīt visdažādāko krāsu, tekstūru un garšu daudzveidību vienā iepakojumā. 

Vai Tu jau esi izmēģinājis liofilizētus jeb saldējot žāvētus produktus? 

Nav komentāru

Komentēt







Jaunākie ieraksti

  • REKO tirgus Valmierā - kas tas tāds?
    25. jūn. 2025
  • Liofilizēts jeb saldējot žāvēts
    15. jūn. 2025
  • Ciemojies pie mums? Apskati arī šīs vietas - būs interesanti!
    10. jūn. 2025

Par bioloģisko saimniecību "Ozolzīles"

Tēlaini izsakoties saimniecība radusies Ozolu ģimenei 2019.gadā iestādot savu pirmo riekšavu jauno zīlēnu jeb ar cidoniju un rabarberu lauku iekopšanu, iestādīšanu un apsaimniekošanu. Blogā dalamies ar mums - saimniecībai "Ozolzīles" - svarīgo. Vairāk par mums vari uzzināt sadaļā "Par mums".

Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.

  • Piegāde/Tirdziņi
  • Noteikumi
  • Atlaides
  • Privātuma politika
  • Blogs
© 2025 SIA Trīs Ozolzīles