Bioloģiskā saimniecība
''Ozolzīles''
bioloģiski audzējam cidonijas, rabarberus un dārza krizantēmas.
2021. gadā, kad sagaidījām savu pirmo ražu no cidonijām, sākām piedāvāt cidoniju un rabarberu sīrupus. Tos piedāvājam gan atsevišķi, gan uz dažādiem svētkiem komplektējot dāvanu kastēs.
2022. gadā esam ar LAD projekta palīdzību iegādājušies liofilizācijas iekārtu ar kuru jūlijā esam uzsākuši augļu, ogu, dārzeņu pārstrādi.
Liofilizācijas procesā produkts tiek žāvēts saldējot. Liofilizēšana ir viena no modernām metodēm pārtikas dehidratēšanai zemā temperatūrā, vakuuma apstākļos. Liofilizācija ir process, kurā pilnībā sasaldēts produkts tiek pakļauts vakuuma apstākļiem, lai no tā sublimācijas veidā izvadītu ūdeni, tādā veidā ledus pārvēršas no
cieta stāvokļa gāzveida stāvoklī, apejot ūdens fāzi, kas ir priekšrocība, lai saglabātu visas produkta vērtīgās īpašības un uzturvielas.
Salīdzinājumā ar produktiem, kas iegūti ar citām kaltēšanas metodēm, piemēram, konvencionālo un mikroviļņu kaltēšanu, liofilizētiem
produktiem ir raksturīgs augstāks bioloģiski aktīvo uzturvielu saturs (no 95-98%) salīdzinājumā ar svaigiem produktiem, krāsas un
porainība saglabāšana, minimālāka formas izmaiņa un zemāka ūdens aktivitāte.