Bioloģiskā saimniecība 

''Ozolzīles''

Esam Ozolu ģimenes saimniecība, kurā kopš 2019. gada, kad tika iestādīts mūsu cidoniju lauks un pirmais rabarberu lauks,

bioloģiski audzējam cidonijas, rabarberus un avenes.

2021. gadā, kad sagaidījām savu pirmo ražu no cidonijām, sākām piedāvāt cidoniju un rabarberu sīrupus. Tos piedāvājam gan atsevišķi, gan uz dažādiem svētkiem komplektējot dāvanu kastēs.

2022. gadā esam ar LAD projekta palīdzību iegādājušies pirmo liofilizācijas iekārtu ar kuru jūlijā esam uzsākuši augļu, ogu, dārzeņu pārstrādi.

 Liofilizācijas procesā produkts tiek žāvēts saldējot. Liofilizēšana ir viena no modernām metodēm pārtikas dehidratēšanai zemā temperatūrā, vakuuma apstākļos. Liofilizācija ir process, kurā pilnībā sasaldēts produkts tiek pakļauts vakuuma apstākļiem, lai no tā sublimācijas veidā izvadītu ūdeni, tādā veidā ledus pārvēršas no
cieta stāvokļa gāzveida stāvoklī, apejot ūdens fāzi, kas ir priekšrocība, lai saglabātu visas produkta vērtīgās īpašības un uzturvielas.
Salīdzinājumā ar produktiem, kas iegūti ar citām kaltēšanas metodēm, piemēram, konvencionālo un mikroviļņu kaltēšanu, liofilizētiem
produktiem ir raksturīgs augstāks bioloģiski aktīvo uzturvielu saturs (no 95-98%) salīdzinājumā ar svaigiem produktiem, krāsas un
porainība saglabāšana, minimālāka formas izmaiņa un zemāka ūdens aktivitāte.

                                                                                                          Liofilizācijas priekšrocības:

Saglabā uzturvielas – Liofilizētie produkti saglabā gandrīz visas vitamīnus, minerālvielas un antioksidantus, jo tie netiek pakļauti augstai temperatūrai.
Dabiska garša un krāsa – Atšķirībā no parastās žāvēšanas, šī metode ļauj saglabāt augļu, ogu un dārzeņu dabisko garšu, smaržu un krāsu.
Bez konservantiem – Ilgstoša uzglabāšana bez nepieciešamības pievienot konservantus vai mākslīgas piedevas.
Ļoti ilgs uzglabāšanas laiks – Liofilizēti produkti var saglabāties vairākus gadus, ja tie tiek pareizi uzglabāti hermētiskos iepakojumos.
Viegls svars – No produktiem tiek izvadīts gandrīz viss ūdens, padarot tos vieglus un ērtus pārvadāšanai, kas ir lieliski pārgājieniem un ceļošanai.
Ātri atjauno sākotnējo stāvokli – Pievienojot ūdeni, liofilizēti augļi, dārzeņi un pat ēdieni var atgūt gandrīz sākotnējo tekstūru un garšu.
Daudzpusīgs pielietojums – Tos var lietot gan kā uzkodas, gan pievienot putrām, smūtijiem, cepumiem, desertiem vai pat gatavot zupas un ēdienus.



Ozolu ģimene

 ir Anete un Uģis kopā ar savām trim Ozolzīlēm - Rebeku (10g), Rodrigo (6g) un  Railiju (5g).

Saimniekojam  dzimtas mājās - Kocēnu pagastā, Valmieras novadā.